Wat is een annuleringsverzekering?

Een verre vakantie kost veel geld. Ook een vakantie dichter bij huis in een luxe hotel kan aardig in de papieren lopen. Het is dan prettig om te weten dat je dat geld niet kwijt bent als je onverhoopt toch niet op vakantie kunt gaan. Om te zorgen dat je je geld terugkrijgt in noodsituaties, moet je een annuleringsverzekering afsluiten.

Een annuleringsverzekering vergoedt de kosten van de annulering van je reis. Ook als je al op vakantie bent en je moet eerder terugkeren, dan kun je een beroep doen op je annuleringsverzekering. De verzekering vergoedt dan een gedeelte van de reissom.

In de voorwaarden van de verzekering staat wat geldige redenen zijn voor annulering. Dit kan per verzekeraar verschillen. Een reden kan zijn dat je zelf ziek bent geworden, of dat een familielid overlijdt. Ook onverwachte en onvrijwillige werkloosheid en echtscheiding kunnen geldige redenen zijn.

Vaak wordt een annuleringsverzekering aangeboden door het reisbureau bij het boeken van een reis. Het is echter niet nodig direct bij het boeken zo’n verzekering af te sluiten. Het kan ook later, zodat je eerst rustig op zoek kunt gaan naar een geschikte verzekering.

Je moet er wel rekening mee houden dat je bij de meeste verzekeraars alleen terecht kunt als je de verzekering binnen een bepaalde tijd na het boeken afsluit. Soms heb je hier maar een week voor, dus neem er niet te veel tijd voor. De reden hiervoor is dat verzekeraars willen voorkomen dat je de annuleringsverzekering pas afsluit als je ziet aankomen dat je hem nodig gaat hebben.

Annuleringsverzekeringen zijn er in soorten en maten. Je kunt een tijdelijke verzekering afsluiten, bijvoorbeeld direct bij het boeken van je vakantie. Ook kun je een tijdelijke annuleringsdekking meeverzekeren bij je tijdelijke reisverzekering. Heb je een doorlopende reisverzekering, dan kun je die combineren met een doorlopende annuleringsdekking. Ook is het bij sommige verzekeraars mogelijk een doorlopende reisverzekering uit te breiden met een tijdelijke annuleringsverzekering.

Het voordeel van een tijdelijke annuleringsverzekering is, dat je de verzekering kunt aanpassen aan je reis. Voor doorlopende verzekeringen geldt een maximale reissom per reis. Bij de tijdelijke variant kun je ook een lager bedrag verzekeren. Heb je de annuleringsverzekering maar één keer per jaar nodig, dan is de tijdelijke verzekering meestal het voordeligst. Ga je vaker, dan kan een doorlopende verzekering al snel uit.