Wanneer kan ik beter een kortlopende reisverzekering afsluiten?

Reisverzekeringen zijn af te sluiten in twee varianten: kortlopend en doorlopend. Welke van de twee voordeliger is, hangt af van je situatie. In het algemeen geldt dat je een doorlopende verzekering moet afsluiten als je vaak of lang op vakantie gaat. Hoe lang, dat kan per aanbieder verschillen. Gemiddeld ligt de grens bij ongeveer 21 dagen. Is het totaal aantal dagen dat je in een jaar op vakantie gaat minder dan 21, dan is het meestal voordeliger te kiezen voor een kortlopende reisverzekering.

Naast het aantal vakantiedagen per jaar zijn er nog meer redenen om te kiezen voor een kortlopende of juist een doorlopende reisverzekering. Bij een doorlopende verzekering sluit je extra dekkingen ook voor een jaar af. Voor een paar dagen wintersport heb je een andere aanvullende dekking nodig dan voor een week golfen, waarbij je je dure uitrusting meeneemt. Sluit je een doorlopende reisverzekering af, dan kan het zijn dat je door die extra dekkingen meer betaalt dan nodig is. Een kortlopende reisverzekering kun je per vakantie precies op je behoeften afstemmen.

Een doorlopende reisverzekering heeft het voordeel dat je er de rest van het jaar niet meer aan hoeft te denken. Bovendien wordt deze verzekering automatisch verlengd, zodat je ook de volgende jaren niet meer aan de verzekering hoeft te denken. Dit is handig voor mensen die zich geen zorgen willen maken over hun verzekeringen. Ook bij onverwachte weekendjes weg ben je goed verzekerd. Na een jaar kun je de verzekering overigens met een maand opzegtermijn opzeggen, dus je zit er niet steeds weer voor een jaar aan vast. Wil je echt zeker weten dat je niet langer voor je reisverzekering blijft betalen dan nodig is, dan kun je beter een kortlopende reisverzekering nemen. Die verzekering stopt automatisch als je vakantie voorbij is.

Voordat je een reisverzekering afsluit, moet je jezelf dus een aantal dingen afvragen. Hoeveel dagen denk je in het komende jaar op vakantie te gaan? Heb je bij alle vakanties dezelfde aanvullende dekkingen nodig? Denk je er bij elke vakantie aan een reisverzekering af te sluiten? Ga je minder dan 21 dagen op vakantie, ga je steeds verschillende dingen doen en is het geen probleem om voor elke vakantie even een verzekering te regelen, dan is een kortlopende reisverzekering waarschijnlijk voordeliger. Als je het helemaal zeker wilt weten, vergelijk dan op internet de prijzen van de verschillende verzekeringen.