Wanneer gaat een reisverzekering in?

Wanneer een reisverzekering ingaat, kun je zelf bepalen. Een kortlopende reisverzekering loopt altijd vanaf de dag van vertrek tot de dag van thuiskomst. Een doorlopende verzekering kun je echter afsluiten wanneer je maar wilt.

Een reisverzekering geeft dekking voor schades tijdens een reis of vakantie. Als je een kortlopende reisverzekering afsluit, dan gaat deze in op de dag waarop je vertrekt. De verzekering geldt vanaf het moment dat je vertrekt tot het moment dat je weer thuiskomt. Bij het afsluiten van de verzekering spreek je met de verzekeraar af hoe lang de reis gaat duren.

Een doorlopende reisverzekering kun je afsluiten wanneer je wilt. Als je een reis geboekt hebt, kun je de verzekering nog vlak voor vertrek afsluiten. Wil je echter ook een annuleringsverzekering afsluiten, dan moet je er rekening mee houden dat je dit moet doen binnen een tot twee weken na het boeken. Sluit je de annuleringsdekking later af, dan is de geboekte reis niet gedekt. De verzekeraar stelt deze eis om te voorkomen dat je de annuleringsdekking pas afsluit als je verwacht dat je er gebruik van gaat maken.

Als je bij de reisverzekering ook een annuleringsdekking afsluit, dan is deze al voor vertrek geldig. Het kan immers gebeuren dat je al van de annuleringsverzekering gebruik moet maken voordat je vertrekt. Dit deel van de verzekering gaat dan ook in als de overeenkomst met de verzekeraar definitief is, met andere woorden: als je de premie hebt betaald.

Bij een doorlopende reisverzekering kun je meerdere keren per jaar op reis zonder opnieuw een verzekering af te hoeven sluiten. Wel geldt dan een maximaal aantal dagen per reis. De dekking van de verzekering start bij vertrek en eindigt bij thuiskomst. Blijf je langer weg dan het maximale aantal dagen en heb je niet met je verzekeraar geregeld dat de verzekering voor een langere periode geldt, dan heb je geen dekking meer.

Een uitzondering wordt gemaakt als je door een gedekte gebeurtenis niet op tijd terug bent. Krijg je bijvoorbeeld een ongeluk en moet je een tijd in het ziekenhuis liggen voor je naar huis kunt, dan blijft de verzekering wel geldig. Ook als je de maximale termijn overschrijdt.