Wanneer ben ik dubbel verzekerd voor reizen?

Het is altijd verstandig een reisverzekering af te sluiten als je op reis gaat. Je moet er echter wel op letten dat je geen aanvullende dekkingen afsluit voor risico’s die al elders verzekerd zijn. Bovendien is de basisdekking soms al zo uitgebreid dat je niet alles nodig hebt. Dubbel verzekerd zijn is grotendeels te voorkomen door op een aantal zaken te letten. Denk hierbij aan de vergoeding van medische kosten, beschadiging, verlies of diefstal van je bagage en hulp bij pech onderweg.

Veel mensen denken dat hun basisverzekering ook betaalt voor zorg tijdens een vakantie in het buitenland. Dit is correct, maar er zit een addertje onder het gras. De basisverzekering keert namelijk niet meer uit dan wat in Nederland gangbaar is. Is de behandeling duurder, dan moet je het verschil zelf betalen. Zorgverzekeraars bieden aanvullende verzekeringen aan, die alle medische kosten in het buitenland dekken. Heb je zo’n aanvullende verzekering, dan hoef je die niet bij je reisverzekering af te sluiten. Sommige reisverzekeringen bieden standaard dekking voor medische kosten in het buitenland. In dat geval ben je dubbel verzekerd. Je kunt dan ofwel de aanvullende dekking van je zorgverzekering opzeggen, ofwel zoeken naar een goedkopere reisverzekering zonder deze dekking.

Een van de redenen waarom mensen een reisverzekering afsluiten, is vanwege het risico op beschadiging, verlies of diefstal van de bagage. De basisdekking van de reisverzekering biedt dekking tot een maximaal bedrag. Met een aanvullende dekking kun je dit verhogen. Voordat je dat doet, moet je eerst de voorwaarden van je inboedelverzekering nakijken. Heb je bij die verzekering een dekking voor kostbaarheden buitenshuis, dan zijn je dure spullen al verzekerd op vakantie. Een extra hoge dekking voor je bagage zal dan meestal niet nodig zijn. Bovendien is het zo dat spullen die je met een creditcard betaalt, meestal de eerste 180 dagen verzekerd zijn tegen verlies, diefstal en beschadiging. Ben je van plan onderweg grote uitgaven te doen, controleer dan voor vertrek even de voorwaarden van je creditcard.

Ben je lid van bijvoorbeeld de ANWB Wegenwacht of Routemobiel, controleer dan of je abonnement ook geldt voor pechhulp op de route naar je vakantieadres. Een aantal autodealers geeft gratis pechhulp bij het onderhoud van de auto. Controleer daarom ook of je via die weg al verzekerd bent van pechhulp in het buitenland. Een aanvullende dekking voor pechhulp bij je reisverzekering is dan overbodig.