Waar moet ik op letten bij het afsluiten van een reisverzekering?

Bij het afsluiten van een reisverzekering moet je op een aantal dingen letten. Reisverzekeringen zijn er namelijk in veel varianten. Zo kun je kiezen voor een kortlopende of een doorlopende verzekering. Verder verschilt de dekking van de reisverzekering per verzekeraar. Sommige verzekeringen zijn heel uitgebreid, bij andere kun je kiezen uit een ruim aanbod aan aanvullende dekkingen.

1. Dekking

Het eerste punt waar je op moet letten, is waar de reisverzekering dekking geeft. Blijf je binnen Europa, dan heb je geen verzekering nodig die ook dekking biedt in de rest van de wereld. Ga je in Nederland op vakantie, dan hoef je geen aanvullende dekking voor medische kosten te hebben. Die worden door je basisverzekering vergoed.

Een andere belangrijke vraag is hoe vaak en hoe lang je op reis gaat. Ga je meerdere keren per jaar op vakantie, dan is een doorlopende reisverzekering vaak de beste keus. Het is vaak duurder om meerdere kortlopende reisverzekeringen afsluiten. Bovendien hoef je er het hele jaar niet meer aan te denken.

Verschillende verzekeraars bieden verschillende dekkingen. Bepaal voor het afsluiten welke dekkingen je nodig hebt. Veel voorkomende dekkingen zijn die voor medische kosten, ongevallen, wintersport, gevaarlijke sporten en hulp bij autopech in het buitenland. Sommige van deze dekkingen heb je misschien al op een andere manier verzekerd of heb je helemaal niet nodig. Zoek dan naar een zo kaal mogelijke reisverzekering, die je eventueel kunt uitbreiden met extra dekkingen.

2. Aanvullende verzekeringen

Waar je bij een doorlopende reisverzekering op moet letten, is de vraag of je aanvullende verzekeringen tijdelijk kunt afsluiten. Als je bijvoorbeeld een keer per jaar op wintersport gaat en verder alleen reisjes naar de zon maakt, dan heb je de extra wintersportdekking niet het hele jaar nodig.

Hetzelfde geldt voor de annuleringsverzekering. Ga je op de bonnefooi kamperen in het buitenland, dan heb je wel een reisverzekering nodig, maar geen annuleringsverzekering. Als je niets boekt, kun je immers ook niets annuleren. Ga je later in het jaar een dure vliegreis maken, dan is een annuleringsverzekering weer wel handig. Bij het afsluiten van een doorlopende reisverzekering moet je er dus even bij stilstaan of een doorlopende annuleringsverzekering echt nodig is. Lees op HoeWatWaarom.nl waarom je een reisverzekering af moet sluiten