Waar is de premie van een reisverzekering van afhankelijk?

Er zijn veel factoren die bepalen hoe groot de kans is dat je een beroep op de verzekering gaat doen en dus hoe hoog de premie is. Zo is het aantal personen van belang, het gebied waar je naartoe gaat, hoe lang je reis duurt en welke extra dekkingen je wil meeverzekeren.

Om te beginnen is het aantal te verzekeren personen van invloed op de premie. Als je alleen gaat, betaal je een andere premie dan wanneer je je partner en kinderen meeneemt. Ook de leeftijd van de kinderen is belangrijk: kinderen tot vijf jaar zijn vaak gratis meeverzekerd. In het algemeen geldt dat de verzekering per persoon goedkoper wordt naarmate er meer personen verzekerd zijn.

Voor een kortlopende reisverzekering betaal je een andere premie dan voor een doorlopende. Voor een doorlopende verzekering betaal je maandelijks of jaarlijks een vast bedrag. Je kunt dan zo vaak op vakantie als je wilt. Daarbij moet je wel rekening houden met een maximale aaneengesloten reisduur. Meestal zijn reizen van maximaal 60 aangesloten dagen gedekt. Bij sommige verzekeraars geldt een hoger maximum, maar die zullen daar dan ook meer voor vragen. Voor de kortlopende reisverzekering betaal je per vakantie. Dat lijkt goedkoper, maar als je meerdere keren per jaar op vakantie gaat, kan het toch duurder zijn. De premie hangt bij de kortlopende reisverzekering af van het aantal dagen dat je op reis gaat. Je betaalt extra voor elke dag dat de vakantie langer duurt.

Een derde factor die de premie van een reisverzekering bepaalt, is het gebied waar de verzekering dekking geeft. Meestal zijn standaard alleen reizen binnen Europa verzekerd. Ook reizen binnen Nederland horen daarbij, als je kunt aantonen dat je ergens een overnachting geboekt hebt. Om ook buiten Europa dekking te hebben, moet je een extra werelddekking afsluiten. Dat verhoogt de premie.

De basisdekking van een reisverzekering sluit vaak allerlei specifieke activiteiten uit. Daarvoor kan een aanvullende dekking afgesloten worden. Voorbeelden hiervan zijn wintersport en duiksport. Ook medische kosten, voor zover niet gedekt door je zorgverzekering, zijn niet altijd standaard meeverzekerd. Voor veel mensen is een annuleringsverzekering belangrijk. Het afsluiten van deze aanvullende dekkingen kan zorgen voor een aanzienlijke verhoging van de premie.