Reisverzekering voor studenten

Als je net bent gaan studeren, denk je er misschien nog niet aan dat je nu je verzekeringen zelf moet regelen. Ben je jonger dan 27 jaar en studeer je, dan kun je nog steeds profiteren van de reisverzekering van je ouders. Het is echter wel verstandig te controleren of deze verzekering ook geldt als je zonder je ouders op vakantie gaat. Zeker als je voor een lange tijd gaat reizen of voor een stage naar het buitenland gaat, kan het beter zijn je eigen verzekering af te sluiten.

Omdat je als student meestal niet een bijzonder hoog inkomen hebt, is het extra belangrijk goed verzekerd op vakantie te gaan. Gebeurt er dan iets onderweg, dan hoef je je om de financiële kant in ieder geval geen zorgen te maken. Houd er wel rekening mee dat er vaak een eigen risico van 50 tot 100 euro voor je bagage geldt. Let ook op waar je je verzekering afsluit: soms kom je als student in aanmerking voor korting.

Dekkingen

Als student heb je geen speciale reisverzekering nodig. Voor de meeste vakanties zal de basisdekking van de reisverzekering voldoende zijn. Meestal wordt schade aan je bagage vergoed en schade die je per ongeluk veroorzaakt aan je vakantieaccommodatie. Ook voor extra kosten die je door ziekte of een ongeluk maakt voor je verblijf of vervangend vervoer, krijg je een vergoeding.

Een uitzondering geldt voor de dekking van medische kosten. Als deze niet standaard meeverzekerd zijn, dan is het verstandig hier een aanvullende dekking voor af te sluiten. De Nederlandse zorgverzekering keert namelijk niet meer uit dan wat je behandeling in Nederland zou kosten. Zijn de kosten in het buitenland hoger, dan moet je je daarvoor bijverzekeren.

Controleer altijd voor vertrek of de voorwaarden van je verzekering jouw geplande activiteiten niet uitsluiten. Als je bijvoorbeeld tijdens je vakantie gevaarlijke sporten gaat doen, zoals bergbeklimmen of parachutespringen, dan moet je hier bij de meeste verzekeraars een aanvullende verzekering voor afsluiten. Ook voor stages kunnen aparte regels gelden.

Lange reizen en stages

Als je langdurig naar het buitenland gaat, moet je letten op het maximale aantal reisdagen waarvoor je verzekering geldt. Ga je er een jaar tussenuit om een wereldreis te maken, dan voldoet een gewone reisverzekering niet. Ook als je voor een stage langere tijd in het buitenland doorbrengt, moet je zorgen dat je goed verzekerd bent. Alle reisverzekeringen voor studenten vind je op Reisverzekeringstudenten.nl.

Een standaard doorlopende reisverzekering kent een maximale duur per reis. Meestal is dit 60 dagen. Een kortlopende reisverzekering kan voor een langere periode worden afgesloten. Meestal is dit echter ook beperkt tot bijvoorbeeld 180 dagen. Ga je er langer op uit, dan zul je een speciale reisverzekering voor lange reizen moeten afsluiten.

Ga je stage lopen in het buitenland, dan kan het zijn dat je Nederlandse zorgverzekering niet meer geldt. In dat geval is het extra belangrijk om een goede dekking voor medische kosten mee te verzekeren. Bovendien vergoeden verzekeraars niet altijd de schades die ontstaan tijdens het uitvoeren van je stage. Daarom kun je een speciale reisverzekering voor stages afsluiten.