Kroatië: Parel aan de Adriatische kust

Kroatië heeft toeristen veel te bieden. Naast schitterende zandstranden maak je er kennis met een ongerepte natuur met de rijke fauna en flora, met kunst en cultuur en zijn rijk werelderfgoed.

Kroatië ligt aan de Adriatische Zee met Italië in het westen, Oostenrijk en Hongarije in het noorden. Met een oppervlakte van bijna 57000 vierkante kilometer is Kroatië haast even groot als Nederland en België samen. Het land telt een kleine 4,5 miljoen inwoners.

Kroatië wordt niet voor niets dé parel aan de Adriatische kust genoemd. Iedereen voelt er zich onmiddellijk thuis, zowel diegenen die houden van een actieve vakantie als zij het rustig aan willen doen. En daar bovenop is Kroatië nog steeds een betaalbare vakantiebestemming.

Top 10 bezienswaardigheden Kroatië

Nationaal Park Krka

Bevindt in het zuidwesten van Kroatië en is met zijn zestien meren, zeven indrukwekkende watervallen en een rijke fauna en flora een must voor iedere natuurliefhebber. Je kan er kennis maken met zowel beren, als wolven, wilde katten, herten, everzwijnen, dassen, marters en bunzings. Je kan het park zowel te voet, als met de auto of per boot verkennen.

Prachtige zandstranden

Houd je van zon, zee en strand dan is Kroatië een uitstekende keuze. De populairste stranden zijn ongetwijfeld ‘Zlatni Rat’ of ‘Gouden Hoorn’ op Brac. Hou je meer van het mondaine strandleven dan is Hvar iets voor jou. Hier voelt de jetset van Kroatië zich thuis.

Trogir

Is een van de oudste stadjes langs adembenemende Adriatische Zee, gelegen op een klein eilandje op zo’n 27 kilometer van Split. Dit levendig havenstadje is uitsluitend toegankelijk voor voetgangers, en staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Het groene eiland Krk

Het grootste eiland van Kroatië wordt vanwege zijn vele natuurlijke rijkdommen het’Gouden Eiland’ genoemd. Het pittoreske vissersdorpje Stara Baska met zijn prachtige kiezelstrand en Vrbnik met zijn smalle steegjes, oude huisjes, middeleeuwse kerken en uitstekende wijn mag op geen enkel to-do lijstje ontbreken.

Zeilvakantie

Met de Adriatische Zee en zijn talrijke kristalheldere meren is Kroatië een droombestemming voor zeilers en diepzeeduikers.

Dubrovnik

Naast de vele waardevolle gebouwen, zijn kerken en paleizen zijn de stadsmuren met zijn prachtig vergezicht over het oude stadsgedeelte de toeristische topattractie van Dubrovnik.

Eilanden

Wie een vakantie richting Kroatië plant kan onmogelijk voorbij zijn vele eilanden. Vele ervan groeiden uit tot populaire strandbestemmingen. Wie van de nog ongerepte natuur houdt moet beslist naar de 147 eilandjes die samen de Kornati-eilanden vormen. Deze eilanden zijn meestal eigendom van privé personen. Je vindt er enkele kleine hutjes om te logeren.

Schiereiland Ciovo

Waarheen ooit gevangenen verbannen. In deze buitenwijk van Trogir bevinden zich tarijke vakantiehuizen en een grote vismarkt waar je al vanaf 6 uur 30 terecht kan.

Het Paleis van Diocletianus

Dit volledig intact gebleven Romeins paleis werd gebouwd in de vierde eeuw.

De stad Korcula

Bevindt zich op het gelijknamige eiland waar ontdekkingsreiziger Marco Polo werd gevangengezet en waar hij zijn beroemde memoires schreef. Het autovrije stadje is helemaal omringd door de zee. Dankzij het stratenplan in visgraatmotief geraak je er de weg nooit zoek. Breng zeker een bezoek aan de Sint-Marcuskathedraal en de Allerheiligenkerk met zijn waardevolle kerkschatten en schitterende iconen.

Het Kopacki Rit Nationaal Park

Gelegen op de samenvloeiing van de Drava en Donau. Nergens anders lopen er zo veel edelherten rond als hier. Met 260 vogelsoorten is dit een van de grootste vogelreservaten van Europa. Daarnaast vind je er meer dan 400 plantensoorten, 60 vlindersoorten, 54 zoogdiersoorten en 44 vissoorten.