Wat voor reisverzekering heb je nodig als je gaat backpacken?

Backpacken is een ideale manier om veel van de wereld te zien. Je komt in verschillende landen, je ontmoet nieuwe mensen. Misschien ga je vrijwilligerswerk doen of een bijzondere sport uitproberen die je eerder nooit durfde. Deze manier van reizen vraagt speciale aandacht voor je reisverzekering. Met een standaard verzekering zijn namelijk niet al je activiteiten gedekt.

Werelddekking

Als je gaat backpacken, hoef je niet vooraf al vast te leggen waar je heen gaat. Je hebt alle vrijheid te gaan waar je wilt. Je wilt tijdens je reis niet door je reisverzekering belemmerd worden in de keuze van je volgende bestemming. Kies daarom in ieder geval voor een reisverzekering met werelddekking. Ook als je van tevoren niet van plan bent Europa te verlaten, kan het zomaar gebeuren dat je onderweg je plannen omgooit en toch die oversteekt naar het Afrikaanse continent maakt.

Reisduur

Voor doorlopende reisverzekeringen geldt meestal een maximale aaneengesloten reisduur van 60 dagen. Voor een backpacker is dit vaak te kort. Een kortlopende reisverzekering is vaak voor langere tijd af te sluiten, tot 180 dagen. Dit is echter een relatief dure verzekering. Beter is het daarom de doorlopende reisverzekering uit te breiden met een verlenging van de reisduur tot 180 of 365 dagen. Dit is bij meerdere verzekeraars mogelijk. Ook kun je een speciale reisverzekering voor lange reizen afsluiten.

Werken of vrijwilligerswerk doen

Een lange reis kost geld. Een goede manier om je vakantie te betalen, is door onderweg te gaan werken. Ook kan het zijn dat je jezelf nuttig wilt maken door vrijwilligerswerk te doen. De meeste reisverzekeringen dekken geen schade die ontstaat tijdens het uitvoeren van werkzaamheden. Hiervoor moet je een aparte dekking voor zakenreizen afsluiten.

Niet alle verzekeraars hebben een aanvullende module voor zakenreizen. Verzekeraars die dit wel hebben, dekken soms alleen bezoeken aan zakenrelaties, beurzen en congressen. Het is dus belangrijk voor het afsluiten van de verzekering goed de voorwaarden te lezen om zeker te weten dat werk en vrijwilligerswerk is gedekt.

Bijzondere sporten

Ga je tijdens je vakantie bijzondere sporten doen, zoals bungeejumping of bergbeklimmen, dan heb je een reisverzekering nodig met dekking voor bijzondere of gevaarlijke sporten. Schade als gevolg van het uitoefenen van deze sporten is namelijk uitgesloten bij bijna alle verzekeraars. Slechts een beperkt aantal verzekeraars biedt een aanvullende dekking aan.

Medische kosten

Een onderdeel dat zeker niet aan je reisverzekering mag ontbreken, is de dekking voor medische kosten. Je zorgverzekering vergoedt alleen kosten volgens het in Nederland geldende tarief. Als je in het buitenland hogere kosten maakt, moet je je daarvoor apart verzekeren. Soms zijn medische kosten in het basispakket van de reisverzekering meeverzekerd. Is dat niet het geval, dan kun je ofwel via je reisverzekering, ofwel via je zorgverzekering een extra dekking afsluiten.