China trekt er en masse op uit

Het Chinees toerisme zit enorm in de lift. Steeds meer Chinezen vinden hun weg naar het buitenland en dat heeft enorme economische implicaties. Dat hoeft ook niet echt te verbazen als je weet dat China meer dan 1,3 miljard inwoners telt. Een absurde 60% van dat aantal zou deze week, naar aanleiding van de Nationale Feestdag, er op uit trekken.

De Nationale Feestdag

De Nationale Feestdag valt in China op 1 oktober en wordt traditioneel gevierd met een week verlof. Bijzonder is dat dit jaar ook het half herfst festival valt op 4 oktober. In de praktijk betekent dat 8 dagen verlof en een enorme uitstroom aan toeristen. Het is immers evenzeer traditie voor de Chinezen om tijdens deze periode op vakantie te trekken. De China National Tourism Administration verwacht niet minder dan 710 miljoen vakantiegangers van wie zo’n 16% voor een ticketje buitenland kiest.

Het economisch belang

In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten stimuleert de Chinese overheid in grote mate het toerisme. Niet alleen zorgt de toeristische sector voor steeds meer tewerkstelling en economische groei, maar bovendien kiest het gros van de bevolking voor een vakantie in eigen land. Om even de impact van de sector in perspectief te plaatsen: maar 12% van de toename van het BNP van China zou tegen 2020 toe te schrijven vallen aan de toeristische sector. De enorme kwantiteit van de bevolking is daar niet vreemd aan: hier wordt gegoocheld met miljarden.

Populaire bestemmingen

Waar trekken de Chinezen dan naartoe om hun vakantie te vieren? Dat is voornamelijk de hoofdstad die voor het derde jaar op rij de primus van de klas is. Richting Beijing werden zomaar even 587 000 vluchten geboekt. Naast de hoofdstad doet ook het exotische eiland Hainan het goed en blijken de provincies Kunming en Lanzhou in de lift te zitten. Ten slotte zijn Gansu, Xinjiang en Binnen-Mongolië bestemmingen die een stijgende populariteit kennen. Op internationaal vallen Japan, Thailand, Hongkong en Taiwan in de smaak bij de Chineze toeristen. Opvallend is dat Zuid-Korea markant minder toeristen over de vloer krijgt dan voorbije jaren. De aanhoudende spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea zouden daar wel eens voor iets tussen kunnen zitten.

Het jaar van het toerisme

Dat de Chinezen dit jaar weer en masse op vakantie trekken zou wel eens een voorsmaakje kunnen zijn van wat ons volgend jaar te wachten staat. De Europse Unie en China slaan immers de handen in elkaar om van 2018 het jaar van het toerisme te maken. Er zijn dan ook nog heel wat kansen tot groei voor beide partijen. Het Europese toerisme is aan het exploderen en steeds meer vinden we de weg naar landen als China. Het Chinese toerisme van zijn kant kende 135 miljoen reizigers die samen voor 261 miljard dollar spendeerden vorig jaar. Een aantal dat nog sterk kan oplopen door meer gebruik te maken van bijvoorbeeld de kracht van het internet. De chinese bevolking is immers steeds vaker ook de weg online aan het vinden.