Bosnië historie en cultuur

Bosnië is een ongerepte en onontdekte vakantiebestemming met ongelofelijk veel cultuur en mogelijkheden om te genieten van de prachtige natuur.

Bosnië is opgedeeld in 2 landstreken, Bosnië en Herzegovina. In het land wonen wonen bijna 4 miljoen mensen. Sarajevo is de hoofdstad van Bosnië. Voor een toerist valt er genoeg te beleven. Het land staat bekend om de diverse bergen waar geklommen en geskied kan worden. Ook mogen de vele oude stadjes met de mooie architectuur zeker niet vergeten worden. Mei, juni, juli, augustus en september zijn de beste maanden om in Bosnie door te brengen. De temperatuur is dan erg aangenaam en alles staat in bloei. Ook zijn er een aantal bezienswaardigheden te vinden die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.

Top 10 bezienswaardigheden Bosnië

Kravica watervallen

De Kravica watervallen zijn misschien wel de meest indrukwekkende bezienswaardigheid van Bosnië. Deze komen uit in de rivier de Trebižat. Uit een deken van groene wouden stroomt het kristallen water naar beneden in een soort turkooizen vijver.

Bihać

Het stadje Bihać is een plaatsje waar toeristen geweest moeten zijn. Zeker de actieve watersporter zal hier volop kunnen genieten. Het gehele jaar door zijn er namelijk mogelijkheden om te raften en kanovaren. Dit kan in de rivier de Una. Ook is het een uitstekende plek voor de wintersport. Zo werden in 1984 hier de Olympische Spelen gehouden.

Stari Most

De Stari Most is een oude brug in de stad Mostar. Dit is een Ottomaanse brug uit de 16e eeuw. Ondanks de verwoesting van de brug tijdens de Balkan oorlog, is de brug herbouwd en zeer de moeite waard om te aanschouwen. Een bezoek aan deze brug kan uitstekend gecombineerd worden met een bezoek aan de Karadoz-Bey moskee.

Međugorje

Međugorje is een bergdorp in het zuiden van Bosnie. Het is een bedevaartsoord geworden. Dit is gebeurd nadat er een aantal Maria verschijningen geweest zouden zijn in 1981. Ook al heeft de katholieke kerk de bedevaarsplek niet erkend, toch wordt het plaatsje jaarlijks door meer dan 1 miljoen mensen bezocht.

Sarajevo

Elke toerist in Bosnië zal een bezoek brengen aan de hoofdstad Sarajevo. Er zijn veel oude gebouwen kerken en moskeeën te vinden. In al deze gebouwen zijn de invloeden van het Ottomaanse tijdperk terug te vinden. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving van Sarajevo voldoende mogelijkheden om aan wintersport te doen.

Bašcaršija

Bašcaršija is een stadsdeel in Sarajevo. Het is het historische en culturele centrum van de stad. De Gazi Husrev Bey, een moskee uit de 16e eeuw en een orthodox-Servische kerk uit de 14e zijn absolute aanraders om te bezoeken tijdens een vakantie in Bosnië.

Kraljeva Sutjeska

Kraljeva Sutjeska is een plaats waar veel Bosnische koningen voorheen gezeteld zaten. Zo zijn er op deze plek een middeleeuws fort te vinden, een heel oude moskee en een Franciscaner klooster. Het is daarmee een bastion van de Bosnische historie.

Neum

Het plaatsje Neum ligt aan de Adriatische Zee. Doordat de baai beschut wordt is hier geen sterke zeewind te vinden. Het is een heerlijke plek om te ontspannen en tot rust te komen tijdens een vakantie in Bosnië.

De Mehmed Paša Sokolovicbrug

Een andere oude brug in Bosnie is de Mehmed Paša Sokolovicbrug. Deze is in 2007 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze brug ligt over de rivier de Druna.

Vlasic

Vlasic is een prima plek voor snowboardliefhebbers. Naast de wintersportmogelijkheden is deze plek vooral ook bekend geworden vanwege de kaas.